Mogelijkheden

Mogelijkheden

Ik bied diverse mogelijkheden om het afscheid van uw dierbare vast te leggen in tastbare herinneringen. Het verhaal “verteld” door foto’s helpt om stil te staan  en draagt vaak bij aan de verwerking van uw verlies.

Bijzonder mooi is om een afscheidsreportage te laten verwerken tot een film van foto’s. Weet dat óók uw eigen (oude) foto’s daarin meegenomen kunnen worden. Die fotografeer en bewerk ik zodat er een goed bruikbaar digitaal bestand ontstaat. Op die manier vloeien oude en nieuwe herinneringen samen in één verhaal.

 

Als u dat wilt, maak ik voor u:

Bent u benieuwd naar de diverse mogelijkheden? Ik bespreek ze graag in alle rust met u. Neemt u contact op?

 

Portret (herinneringsportret)

Steeds vaker worden in de laatste levensfase van een zieke dierbare foto’s gemaakt. Voor veel nabestaanden vormen deze foto’s een waardevolle aanvulling op hun persoonlijke herinneringen.

Een mooi portret, waar iemand opstaat zoals hij of zij echt is… dat is een geschenk voor hen die achterblijven.
De nabestaanden hebben iets tastbaars in handen, ook nadat degene die hen zo dierbaar is, is overleden. De beelden helpen de nabestaanden bij de verwerking van het verlies. Want beelden blijven. Fotografie bij het afscheid….een tastbare herinnering voor hen die achterblijven!

“Door mijn ziekte (kanker met uitzaaiingen) leef ik steeds in de korte termijn. Ondanks veel tegenslagen gaat het leven toch door. Veel van mijn familie en vrienden vragen om foto’s als herinnering voor straks. Helaas heb ik geen goede foto van mezelf, eentje waar ik echt blij mee ben. Toen ik voor de zoveelste keer slecht bericht kreeg, dacht ik: Ik wordt  nooit meer zoals vroeger, dus nú doen die foto’s! Misschien wel ijdel, maar als ik de foto’s van mijn ouders zie, overwin ik dat graag. Zij staan er niet op zoals ze écht in het dagelijks leven waren.
Via internet kwam ik bij René Kramer terecht. De manier waarop hij schrijft , dan voel je dat hij begrijpt wat je bedoelt. Ik wil op de foto echt zijn zoals ik ben. Hij komt bij mij thuis, in mijn omgeving, mijn leven. Dat spreekt me aan. Toen René bij mij thuis kwam, moesten we natuurlijk even wennen aan elkaar. Mijn eerste reactie als ik een fototoestel zie, is mijn ogen stijf dicht knijpen. Maar doordat René blijft praten en belangstellende vragen stelt, ontspan je steeds meer. Hij heeft een rustige invloed op je en weet waar hij over praat. Uiteindelijk ben ik heel blij met het resultaat! Ik heb drie vrienden onafhankelijk van elkaar laten kiezen welke foto ze het beste vonden, waar ik op stond zoals ik echt ben. Er was bijna geen verschil”

Mies van Waning is inmiddels overleden.

uitvaartreportage

De uitvaart van een geliefde brengt veel gevoelens met zich mee, maar ook werk. In slechts enkele dagen de uitvaart regelen betekent vaak dat de gevoelens geparkeerd worden. Pas ná de uitvaart komt er tijd om stil te kunnen staan bij uw verlies…

En dan is er alleen nog de herinnering…

 

 

Juist hierom uitvaartfotografie

Ná alle hectiek in alle rust kunnen kijken naar de fotoreportage of de daarvan gemaakte fotofilm…waardoor de beelden als ’t ware tot leven komen.

Afscheidsfotografie biedt een dierbare herinnering voor nu én later… en is van onschatbare waarde….omdat beelden blijven.

Afscheidsfotografie maakt fotoreportages rondom het overlijden.
We kunnen foto’s maken van uw dierbare voorafgaand aan de uitvaart, maar ook van de afscheidsdienst en de begrafenis of crematie.
U mag uiteraard kiezen hoe u de foto’s wilt ontvangen; afgedrukt in een mooi album, als digitale bestanden of als fotofilm.

 

Afscheidsbloemen

De foto’s die rondom het afscheid gemaakt worden zijn natuurlijk heel privé en intiem.

Afscheidsbloemen brengen heel zuiver liefde en persoonlijkheid naar voren door hun vorm, kleur en geur.

Ik vind het dan ook bijzonder dat meerdere families mij ruimhartig toestemming hebben gegeven om een of enkele foto’s uit de afscheidsreportage van hun dierbare, aan u te laten zien.

Op deze manier willen zij graag zichtbaar maken dat afscheidsfotografie het laatste afscheid liefdevol in beeld brengt.

De foto’s zijn afkomstig uit verscheidene uitvaartreportages en in de volgende thema’s

Hun handen
De afscheidsdienst
Uw dierbare gedragen
Op de begraafplaats
Troost vinden bij elkaar

U kunt de foto’s groter bekijken door erop te dubbelklikken.

Een dochter vertelt

“ Wat dacht je van een fotograaf?”

Ik hoor het onze begrafenis onderneemster nog vragen.
Een fotograaf?

Hoe bedoel je dat?

Het was een koude dag in februari en waren in gesprek om de begrafenis te regelen voor mijn moeder die net was overleden.

Je weet dat die dag ooit komt dat je afscheid moet nemen van de mensen die je zó lief hebt, maar je wilt er ook niet te veel aan denken…. komt later wel….

Nu is het dus later, dus de vraag over de fotograaf kwam binnen.

Ik voelde mijn gedachten afdwalen en zag mezelf in plaats van de vakantie foto’s sorteren voor een mooi album opeens foto’s sorteren van mijn lieve moeder haar begrafenis…..

Ik was weer bij de les

Ik luisterde aandachtig toen zij vertelde een man te kennen die zó prachtig “niet aanwezig” kon zijn en een herinnering kan maken wat dan weer een bijzondere afsluiting voor ons zou zijn.
En dat is het ook, dood gaan hoort ook bij het leven, waarom van dit afscheid geen herinneringen maken door middel van foto’s?

René kwam binnen in het rouwcentrum op de dag van de begrafenis, wat een lieve man, rustig, bescheiden, zowat verlegen, maar er overviel me een gevoel van dankbaarheid.
Hij zou vastleggen wat mijn herinnering zou vergeten…. Het gaf rust…

Het klopte volledig wat Elske, onze begrafenis onderneemster, had gezegd, René was er wel maar ook weer niet….

Niet lang na de begrafenis kreeg ik een berichtje van René of ik soms al een “slide show” van de foto’s wilde zien met de muziek die ik daarvoor had uitgekozen.
Ik koos bewust een moment voor mezelf en keek, voelde, hoorde en huilde maar wat was ik blij dat mijn hart ja had gezegd op de vraag of ik misschien over een fotograaf had nagedacht.

En weer voelde ik die rust opkomen…..”

Fotofilm

Afscheidsfotografie maakt prachtige fotofilms van de levensloop, de uitvaart en onlangs mocht ik een fotofilm maken over de zwangerschap en de uitvaart van het helaas levenloos geboren kindje.

En ondanks het verdriet van deze gebeurtenis, hebben de ouders mij gevraagd om in deze film óók te verwerken dat er opnieuw een kindje werd verwacht en werd deze film tevens een aankondiging van nieuw leven. Heel fijn om te weten dat dát kindje levend en gezond in de armen van zijn ouders ontvangen mocht worden.

Fotoreportages verwerk ik tot een liefdevolle herinnering, met daarin de muziek die u kiest. Ook persoonlijke gedichten en/of andere bijdragen kunnen worden opgenomen in zo’n fotofilm.

Ouders vertellen hun verhaal

“We wisten dat de maand september 2016 ons leven voorgoed zou veranderen. Het was nu eindelijk bijna zover en we zouden vanaf dan niet langer meer met z’n twee, maar met z’n drietjes zijn. Maandenlang hadden we ernaar uit gekeken en de weken afgeteld. Na ruim 40 weken zwangerschap konden we niet wachten tot de bevalling echt begon en wat vonden we het spannend. Het bedje was opgemaakt, de kleertjes gewassen, alles stond klaar.

Wat een geweldige week had moeten worden van beschuit met muisjes, slingers, ballonnen en geluk werd het begin van een grote nachtmerrie. Een heel naar onbestemd moedergevoel op een maandagochtend bleek in het ziekenhuis te kloppen: onze baby leefde niet meer. De bevalling werd 2 dagen later ingeleid en ons zoontje Ruben werd stil geboren. Een prachtig ventje en we waren meteen stapelverliefd op hem.

Een week vol verdriet, pijn, ongeloof maar ook trots volgde. Familie en vrienden kwamen langs om hem te bewonderen en we stonden heel vaak trots bij hem in zijn kleine mandje te kijken. Het was alsof hij sliep. Na 6 dagen kwam de dag dat we echt voorgoed afscheid moesten nemen. Het gevoel van die dag valt hier niet te beschrijven maar de foto’s zeggen alles.

René was erbij die dag, en toch ook weer niet. Onzichtbaar zichtbaar was hij en alle bijzondere momenten zijn door hem vastgelegd waar we nu zo blij mee zijn! Hij was geruisloos overal en nergens en maakte precies de juiste foto’s. Veel mensen hebben hem niet eens opgemerkt. We kregen meerdere malen de opmerking “was er een fotograaf, die heb ik helemaal niet gezien!”

Bijna een jaar later heeft hij voor ons de originele film met foto’s wat aangepast. Deze film hebben we aan een aantal mensen laten zien. Aan het einde van die film stond namelijk een gedichtje waaruit bleek dat Ruben een grote “wolkenbroer” werd… Heel bijzonder!
Na een spannende tijd is in februari 2018 zijn broertje geboren. Zodra hij oud genoeg is kunnen we hem de foto’s en de film laten zien en erover vertellen.

René, wat ben je geweldig goed in je werk en daar mag je trots op zijn! De foto’s laten precies zien hoe het was die dag. We zijn er nog altijd zo blij mee. We hebben je al vaker bedankt maar toch doen we het nog een keer: Dank je wel dat je er was!”

Fotoboek

Een fotoboek is een mooie manier om het verhaal in beeld te “lezen”, en behalve de gemaakte foto’s kunnen ook eigen foto’s en andere bijdragen in het boek verwerkt worden. U kunt bijvoorbeeld denken aan de rouw kaart of tijdens de uitvaart voorgelezen teksten. Het samenstellen van zo’n boek gaat altijd in overleg en pas op het moment dat u tevreden bent wordt het gedrukt.

De foto’s en filmbeelden op deze site zijn geplaatst met toestemming van de betrokkenen.

Hij heeft een zeer groot inlevingsvermogen waardoor hij haarfijn aanvoelt wat een prachtige ontroerende foto gaat worden.
Als René als afscheidsfotograaf te werk gaat valt hij niet op en legt details geruisloos vast, het resultaat van zijn foto’s raken je diep, zo ontzettend mooi…
Het is een gave om een emotionele gebeurtenis zó vast te kunnen leggen, waardoor nabestaanden een onbeschrijfelijk waardevolle herinnering hebben”